Tidningen Ångermanland
Reportage i Tidningen Ångermanland publicerad 2014-07-11Konsultkritik: "Många Sollefteåföretag är helt platta"tå Under en lång tid var många Sollefteåbor anställda inom den offentliga sektorn. Enligt Amber Schosso har det gjort att näringslivet hamnat efter i utvecklingen.

– Det som funkade för 30 år sedan fungerar inte i dag, säger hon.


Amber Schosso är en organisationskonsult som arbetar med att utveckla organisationer och företag. I en undersökning där hon studerat näringslivet i Sollefteå ställer hon sig tveksam mot hur de lokala företagen drivs och menar att det historiska beroendet av offentliga arbetsgivare och bristen på ledarskap har hämmat orten.

– Många företag här är helt platta och saknar hierarki. Till viss mån kan det vara bra men det måste finnas någon som tar besluten, säger hon.

Under undersökningen ska en lokal företagare ha sagt att det inte är poplärt att lyckas när man bor i Sollefteå. Jantelagens påstådda närvaro är en annan faktor som hämmar näringslivet enligt Amber.

– Man borde ju bli glad när andra lyckas. Det är bra för området när näringslivet utvecklas, säger hon.
Sedan en tid tillbaka har Amber fört en dialog om näringslivsutvecklingen med näringslivskontoret i kommunen.

– Ambers åsikter är nyttiga och att hon kommer från Tyskland gör att hon är van vid ett helt annat företagsklimat än vad vi är vana vid i Västernorrland, säger Thomas Östlund, näringslivsutvecklare på Sollefteå kommun.

Thomas menar att det tyska näringslivet är mer inriktat på effektivitet och att vissa företag i Sollefteå snarare har försörjning som mål än att utvecklas och växa. Om det blir några satsningar på näringslivet i Sollefteå till hösten är mycket upp till företagen.

– Vi är mitt i en omorganisation som tar mycket tid men om det blir aktuellt krävs det att näringslivet är med på det, säger Thomas Östlund.

Alexander Fälldin
0611-55 48 51
alexander.falldin@allehanda.se

Publicerad i Tidningen Ångermanland 2014-07-11
www.allehanda.se/konsultkritik-manga-sollefteaforetag-ar-helt-platta